Kakao buter Theobroma ulje je prirodni maslac dobijen iz kakaovih zrna. On je veoma bogat mastima, koji se dobijaju iz kakaovog zrna nakon što se istisne masnoća. Kakao buter se koristi u kozmetici i prehrambenoj industriji.
U prehrambenoj industriji, kakao buter se može naći u slatkišima, kolačima, čokoladama, bezalkoholnim i alkoholnim pićima, kao i u raznim proizvodima koji se proizvode od čokolade. Koristi se za uljepšavanje mirisa i arome hrane.
Kakao buter je odličan hidratant za kožu. On prodire duboko u kožu i sprečava gubitak vlage, čineći kožu hidriranom i glatkom. To ga čini značajnim sastojkom u kozmetičkim proizvodima poput losiona za telo, krema za ruke i balzama za usne.
Kakao buter se koristi u proizvodnji sapuna i sveća. U aromaterapiji, koristi se kao sredstvo za smirivanje tela i uma.
Iako je kakao buter prirodan sastojak, moguća su alergijska reakcija kod nekih osoba, pa se preporučuje testiranje na malom delu kože pre korištenja. Kakao buter je vrlo kaloričan, pa se njegova upotreba u prehrani treba ograničiti.
Prilikom primene Kakao buter potrebno je poštovati propisanu zakonsku regulativu: Zakone i prateće pravilnike, kako bi se osigurala njegova sigurna upotreba i izbegle potencijalne negativne posledice.