Palmino ulje sadrži različite masne kiseline, uključujući zasićene masne kiseline poput palmitinske kiseline i stearinske kiseline. Ove zasićene masne kiseline čine palmino ulje čvrstim na sobnoj temperaturi i daju mu visok tačku topljenja. Palmino ulje takođe može sadržavati vitamin E, koji ima antioksidativna svojstva i koristi se u kozmetičkim proizvodima.
Palmino ulje se često koristi u kulinarskim aplikacijama, posebno u industrijama brze hrane i pekarskoj industriji. Ima široku primenu u prženju, pečenju i pripremi raznih jela i proizvoda. Takođe se može koristiti u proizvodnji margarina, čokolade i drugih konditorskih proizvoda. Palmino ulje se može naći u raznim prehrambenim proizvodima, uključujući smrznute pizze, grickalice, kolače, kekse i još mnogo toga. Takođe se može koristiti kao sastojak za proizvodnju prehrambenih aditiva. Palmino ulje se koristi u kozmetičkim proizvodima, kao što su sapuni, kreme, losioni, balzami za usne i šamponi, kako bi se poboljšala hidratacija i tekstura proizvoda. Palmino ulje se često koristi u industriji sapuna i deterdženata kao sredstvo za pravljenje tvrdih sapuna i pranja sredstava.
Važno je napomenuti da postoji zabrinutost u vezi sa ekološkim uticajem proizvodnje palminog ulja, posebno kada se uzima u obzir krčenje šuma i gubitak biodiverziteta. Stoga su mnogi proizvođači i potrošači postali svesni potrebe za održivijom proizvodnjom palminog ulja i traže proizvode sa oznakama koje ukazuju na održivu proizvodnju palminog ulja.
Prilikom primene Palmino ulje/mast potrebno je poštovati propisanu zakonsku regulativu: Zakone i prateće pravilnike, kako bi se osigurala njegova sigurna upotreba i izbegle potencijalne negativne posledice.