Saharoza se široko koristi kao zaslađivač u prehrambenoj industriji. Dodaje se mnogim proizvodima, uključujući kafu, čaj, gazirane napitke, konditorske proizvode, pekarske proizvode, sladoled, džemove i mnoge druge proizvode kako bi se poboljšao ukus. Kuvanje i pečenje: U kućnoj kuhinji, saharoza je čest sastojak u raznim receptima za kolače, kekse, kolače, torte i mnoge druge poslastice. Konzerviranje: Saharoza se koristi u procesu konzerviranja voća i povrća u obliku sirupa ili slatkih konzervi kako bi se produžio rok trajanja i poboljšao ukus konzerviranih proizvoda. Fermentacija: Saharoza se može koristiti u procesima fermentacije kako bi se proizveli alkoholna pića kao što su vino, pivo i rakija. Biotehnologija: Saharoza se koristi u laboratorijskim uslovima kao sredstvo za uzgajanje mikroorganizama i ćelija u biotehnološkim istraživanjima i proizvodnji.
Prilikom primene Saharoza potrebno je poštovati propisanu zakonsku regulativu: Zakone i prateće pravilnike, kako bi se osigurala njegova sigurna upotreba i izbegle potencijalne negativne posledice.