Salicilna kiselina (lat. Acidum salicylicum) je organsko jedinjenje, bezbojna kristalna čvrsta supstanca, slabo rastvorna u vodi, ali rastvorna u alkoholu i etru. Njena molekulska formula je C₇H₆O₃, a CAS broj 69-72-7.
Najčešće se koristi u kozmetici i dermatologiji. Zahvaljujući svom keratolitičkom, antibakterijskom i protivupalnom dejstvu, predstavlja jedan od najtraženijih sastojaka u formulacijama za negu kože sklone aknama, seboreji i perutanju.
U kozmetičkim proizvodima, koncentracija salicilne kiseline se najčešće kreće od 0.5% do 2%, u zavisnosti od vrste i namene preparata. U većim koncentracijama (do 30%) koristi se za profesionalne pilinge i dermatološke tretmane, uz nadzor stručnjaka.
Salicilna kiselina je jedan od ključnih sastojaka u
Losionima i tonicima za lice (posebno za aknoznu kožu), gelovima i maskama za eksfolijaciju, šamponima protiv peruti i seboreje, antiseptičkim sredstvima za čišćenje kože
Njena beta-hidroksi struktura omogućava dubinsko pročišćavanje pora i uklanjanje mrtvih ćelija, čime koža postaje čistija, glađa i manje sklona iritacijama.
Koristi se i kao konzervans, u bojenju tkanina, kao sirovina u sintezi boja i drugih hemijskih jedinjenja.
Treba napomenuti da i pored preporuka Evropske Unije da se salicilna kiselina ne koristi kao konzervans u industriji hrane, u zemljama poput Srbije tradicionalno se koristi u malim količinama za sprečavanje rasta plesni i fermentacije u teglama sa kiselim povrćem.
Bezbednosne mere i skladištenje
Salicilna kiselina se klasifikuje kao iritant (H315 – izaziva iritaciju kože; H319 – izaziva ozbiljnu iritaciju očiju).
Neophodno je koristiti ličnu zaštitnu opremu (rukavice, maske, naočare).
Čuvati na suvom, hladnom i dobro provetrenom mestu, dalje od vlage i svetlosti.
Reference
PubChem Compound Summary for CID 338 – Salicylic Acid
Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology (2015): "Salicylic Acid: A Time-Tested Exfoliant"
EFSA Journal (2003): "Opinion of the Scientific Committee on Food on Salicylic Acid"
WHO Model Formulary (2008)
Zakon o bezbednosti hrane, RS
GHS/EU Regulation (EC) No 1272/2008 – Salicylic acid SDS