Želatin ima mnogo upotreba u prehrambenoj industriji, farmaceutskoj industriji, kozmetičkoj industriji i drugim industrijama.
U prehrambenoj industriji, želatin se koristi za pripremu želea, pudinga, kolača, bombona, sladoleda, mesnih i ribljih proizvoda, kao i za zgušnjavanje supa i umaka. Koristi se i kao zaslađivač, sredstvo za zaglađivanje i stabilizator.
U kozmetičkoj industriji, želatin se koristi kao sastojak maski za lice i kose, kao i za pripremu krema i losiona za negu kože.
Želatin se koristi u laboratorijske svrhe, kao sredstvo za pripremu elektroforetskih gelova, za zgrušavanje hemijskih rastvora, kao i u drugim naučnim istraživanjima.
Kao prirodni proizvod, želatin se obično smatra bezbednim za upotrebu, ali treba imati na umu da on nije prikladan za vegetarijance i vegane, jer se dobija iz životinjskih tkiva.
Prilikom primene Želatin potrebno je poštovati propisanu zakonsku regulativu: Zakone i prateće pravilnike, kako bi se osigurala njegova sigurna upotreba i izbegle potencijalne negativne posledice.