Di-natrijum hidrogenfosfat-2-hidrat ima široku upotrebu u raznim industrijama.
Koristi se kao regulator kiselosti i sredstvo za podizanje kiselosti u prehrambenim proizvodima kao što su sokovi, konzervirana hrana, sir i mesni proizvodi. U pripremi hrane koristi se kao emulgator, u proizvodnji mlečnih proizvoda, kao i u pićima na bazi mleka.
Osnovni je sastojak intravenskih rastvora za održavanje elektrolitne ravnoteže kod pacijenata koji se leče u bolnici.
Di-natrijum hidrogenfosfat-2-hidrat se često koristi u industriji kao sredstvo za čišćenje, fosfatiranje metala, kao i u proizvodnji deterdženata.
Koristi se u obradi otpadnih voda, u procesima kao što je tretman otpadnih voda u postrojenjima, uklanjajući teške metale i druge nečistoće.
Prilikom primene di-Natrijum hidrogenfosfat-2-hidrat potrebno je poštovati propisanu zakonsku regulativu: Zakone i prateće pravilnike, kako bi se osigurala njegova sigurna upotreba i izbegle potencijalne negativne posledice.