Kazein natrijum (natrijev kazeinat) je hemijsko jedinjenje koje se koristi u prehrambenoj kao emulgator i stabilizator. Ovo jedinjenje se dobija iz kazeina, proteinske komponente mleka, kada se kazein rastvori u natrijevoj hidroksidnoj (NaOH) ili natrijevoj karbonatnoj (Na2CO3) rastvoru.
Polisorbat 60 je emulgator koji se često koristi u prehrambenoj industriji i kozmetičkoj industriji. Ovaj emulgator pomaže u stvaranju stabilnih emulzija, tj. ravnomernih smeša vode i ulja, i ima širok spektar primena.
Polisorbat 80 je emulgator i surfaktant koji se često koristi u prehrambenoj industriji, kozmetičkoj industriji i drugim aplikacijama. Ovaj hemijski sastojak pomaže u mešanju ulja i vode, stabilizaciji emulzija i poboljšanju teksture proizvoda. Polisorbat 80 funkcioniše kao emulgator i surfaktant. Emulgatori omogućavaju mešanje ulja i vode, dok surfaktanti smanjuju površinski napon i pomažu raspršivanju ulja u vodi.
Stearinska kiselina je zasićena masna kiselina koja se prirodno javlja u biljkama i životinjskim mastima. U kozmetičkoj industriji, stearinska kiselina se često koristi kao emulgator, zgušnjivač i stabilizator u raznim proizvodima za negu kože i kose.